Dantų protezai: ar tai geriausias sprendimas jums?


Categories :

Dantų netekimas – tai problema, su kuria susiduria ne vienas žmogus. Galbūt ir jūs esate pagalvoję apie protezus, bet nežinote, kuris variantas būtų tinkamiausias? Dantų protezai nėra tik estetinė priemonė – jie gali iš esmės pakeisti kasdienybę, padėdami atkurti kramtymo funkciją, kalbėjimą ir, žinoma, pasitikėjimą savimi. Taigi, kas tie dantų protezai ir kaip pasirinkti tinkamiausią sprendimą?

Kas yra dantų protezai?

Paprasčiau tariant, dantų protezai – tai dirbtiniai dantys, skirti pakeisti prarastus natūralius dantis. Jie gali būti naudojami, kai trūksta vieno, kelių ar net visų dantų. Skamba paprastai, tačiau protezų pasirinkimas gali būti sudėtingesnis nei manote, nes egzistuoja įvairūs jų tipai, kurie skiriasi ne tik medžiagomis, bet ir funkcionalumu bei priežiūros reikalavimais.

Kokie yra dantų protezų tipai?

Visų pirma, protezai gali būti išimami arba fiksuojami. Išimami protezai yra tie, kuriuos galima išsiimti iš burnos, juos patogu valyti, tačiau daugelis pacientų jaučiasi nesaugiai, nes jie gali pasislinkti ar net iškristi. Tai labiau paplitęs sprendimas tarp vyresnio amžiaus žmonių.

Fiksuojami protezai yra patvaresni ir suteikia daugiau komforto. Jie yra tvirtinami prie dantų implantų arba natūralių dantų, todėl nereikia jų išsiimti. Tai puikus sprendimas tiems, kurie nori stabilumo ir funkcionalumo.

Kalbant apie medžiagas, protezai gali būti pagaminti iš akrilo, metalo, keramikos arba jų kombinacijų. Akriliniai protezai yra pigesni, tačiau mažiau ilgaamžiai, tuo tarpu keramikiniai protezai – natūraliau atrodo ir yra tvirtesni, nors ir brangesni.

Kaip pasirinkti tinkamą variantą?

Norint išsirinkti tinkamiausią protezų tipą, svarbu atsižvelgti į kelis pagrindinius aspektus: jūsų burnos būklę, biudžetą, estetiką ir gyvenimo būdą. Jei jums trūksta tik kelių dantų, galbūt jums pakaks dalinio išimamo protezo, tačiau jei norite nuolatinio sprendimo, vertėtų pasvarstyti apie fiksuojamus protezus, kurie gali būti pritvirtinti prie implantų.

Implantais fiksuojami protezai tampa vis populiaresniu pasirinkimu, nes jie ne tik tvirtai laikosi burnoje, bet ir atkuria natūralų dantų jausmą. Be to, dantų implantai padeda išsaugoti žandikaulio kaulą, kuris linkęs mažėti po dantų praradimo. Fiksuojami protezai, tvirtinami ant implantų, suteikia galimybę gyventi pilnavertį gyvenimą be jokių diskomfortų ar baimės, kad protezai iškris.

Protezai – ne tik estetika, bet ir funkcionalumas

Dažnai žmonės protezus vertina tik kaip estetinį sprendimą, tačiau jie atlieka kur kas svarbesnį vaidmenį. Dantys yra būtini ne tik šypsenai, bet ir sveikai mitybai bei kalbėjimui. Trūkstami dantys gali sutrikdyti kramtymo procesą, dėl ko gali atsirasti virškinimo problemų. Protezai padeda atkurti šią funkciją ir užtikrinti, kad galėsite kramtyti ir mėgautis maistu be jokių apribojimų.

Be to, protezai padeda išvengti tolimesnių komplikacijų, tokių kaip likusių dantų pasislinkimas ar žandikaulio kaulo mažėjimas. Kai dantis netenkama, likusieji dantys dažnai pradeda slinktis į atsiradusią tuščią erdvę, o tai gali sukelti sąkandžio problemas ir net dantų pažeidimus.

Kaip užtikrinti komfortą?

Dantų protezų komfortas priklauso nuo tinkamo pritaikymo ir priežiūros. Netinkamai pritaikyti protezai gali sukelti diskomfortą, dirginimą ir netgi žaizdas burnoje. Todėl labai svarbu, kad protezai būtų individualiai pritaikyti jūsų burnos anatomijai. Patikimoje klinikoje, kurioje dirba patyrę odontologai, galite tikėtis, kad jums bus pasiūlytas sprendimas, atitinkantis ne tik jūsų estetikos poreikius, bet ir užtikrinantis ilgaamžį komfortą.

Nors protezai nereikalauja tiek daug priežiūros kaip natūralūs dantys, juos būtina reguliariai valyti. Net jei turite išimamus protezus, juos reikia kruopščiai valyti po kiekvieno valgio ir kasdien naudoti specialius valiklius, kad apsaugotumėte nuo bakterijų kaupimosi.

Fiksuojami protezai reikalauja mažiau priežiūros, tačiau reguliari dantų ir dantenų higiena vis tiek yra būtina. Reguliarūs vizitai pas odontologą padės užtikrinti, kad jūsų protezai tarnaus ilgiau, o burnos sveikata išliks gera.

Kokie privalumai pasirinkus fiksuojamus protezus ant implantų?

Vienas didžiausių fiksuojamų protezų ant implantų privalumų yra stabilumas ir patikimumas. Šie protezai yra tvirtai pritvirtinami prie žandikaulio, todėl nereikia jaudintis dėl jų iškritimo ar pasislinkimo valgant ar kalbant. Tai suteikia daugiau pasitikėjimo ir leidžia jaustis natūraliau.

Be to, implantai padeda išvengti žandikaulio kaulo nykimo, kuris įvyksta netekus dantų. Kai implantas yra įstatytas, jis veikia kaip natūralus danties šaknis, stimuliuodamas kaulą ir išlaikydamas jo tvirtumą. Tai reiškia, kad jūsų veido kontūrai išliks natūralūs ir nesikeis dėl kaulo praradimo.

Protezų pasirinkimas – svarbus sprendimas

Renkantis dantų protezus, labai svarbu kreiptis į specialistus, kurie gali įvertinti jūsų burnos sveikatą, poreikius ir pageidavimus. Nors dantų protezai gali būti skirtingi, tiek išimami, tiek fiksuojami variantai gali užtikrinti patogų ir ilgalaikį sprendimą, jei pasirinkimas bus priimtas remiantis profesionaliomis rekomendacijomis.

Patiems priimti sprendimą gali būti sudėtinga, todėl pasitarti su odontologu – būtina.