Telšiai. Keliavome po Žemaitiją

Telšiškiai aplankė dar nepažintas Žemaitijos vietas.

Bendruomenės balsas
Nustatymai

Lietuvos neįgaliųjų ir pensininkų bendrijos narė Vida Petkienė pasidalijo turiningų išvykų akimirkomis.

Lietuvos neįgaliųjų ir pensininkų bendrijos nariai buvo išvykę į Mažeikių rajone esantį Renavo dvaro muziejų, dalyvavo edukaciniame užsiėmime „Dėžutė ponios gėlei“. Ekskursiją vedusi gidė supažindino su Renavo dvaro istorija.

Išėjusius iš dvaro muziejaus mus pasitiko pati dvaro ponia, apsirengusi to meto stiliaus drabužiais. Jos lydimi pasukome į dvaro oficiną, kurioje darėme dėžutes iš gamtoje esamų medžiagų: medžio žievės, tošies gabaliukų, apsamanojusių šakelių, samanų, lapų ir žiedų. Laiko sugaišome nedaug, ir darbo buvo tiek, kad nė vienas nepavargome, o rezultatai pradžiugino visus. Gražiausia išrinkome Janinos Kaminienės „Dėžutę ponios gėlei“.

Dvaro ponios lydimi pasivaikščiojome po netoliese esantį parką, kuriame auga storiausia Lietuvos eglė (jos skersmuo 1,2 metro) ir liepa, ant kurios pasvirusio pagrindinio kamieno išaugusios šešios šakos tapo savarankiškais vertikaliais kamienais.

Vėliau Lietuvos neįgaliųjų ir pensininkų bendrijos nariai vyko į Plungę, Oginskių rūmus. Čia dalyvavome edukacinėje programoje „Kvapioji kafija rūmuose“. Paragavome pagal XIX a. receptą keptų sausainių, pasivaišinome to meto ruošiama arbata.

Ekskursiją tęsėme Bukantės dvarelyje, rašytojos Julijos Žemaitės memoraliniame muziejuje. Čia galima pamatyti autentiškų daiktų iš rašytojos gyvenamosios aplinkos. Dvaro svirne atidaryta memorialinė Stanislovo Riaubos ekspozicija, atstatytame tvarte susipažinome su sakraliniu Plungės krašto paveldu: tradiciniais žemaičių kryžiais-saulutėmis, šventųjų skulptūrėlėmis.

Muziejuje rengiamos edukacinės programos „Žemaičių kulinarinis paveldas“, „Medumi kvepianti žvakė“, „Rašymas žąsies plunksna“. Edukacinę prog­ramą „Medumi kvepianti žvakė“ vedusi gidė papasakojo apie suvenyrinių žvakių gamybą, gamybos procesui reikalingų žaliavų poreikį bei pačią žvakių liejimo eigą. Patys išsirinkome, mums patikusias suvenyrinių žvakių formas ir išbandėme jų gamybos procesą.

Edukacinę programą „Žemaičių kulinarinis paveldas“ vedusi „gaspadinė“ supažindino su žemaičių kulinariniais valgiais. Ant stalo, užtiesto lino staltiese, puikavosi siūtas „dygsniuotas“ lino maišelis su jame sudėtomis karštomis bulvėmis, žemaitiškas kastinys, kanapių spirginė, naminis varškės sūris, uogienė iš įvairių uogų ir gaivus uogų gėrimas. Buvome pakviesti paragauti šių žemaitiškų patiekalų.

Kitą dieną „Senamiesčio“ kavinėje dalyvavome „Žemaitiškų patrovų degustacijoje“. Programą vedusi „gaspadinė“ papasakojo, kaip gaminamas žemaitiškas šiupinys iš kiaulės uodegos, cibulynė, silkė su svogūnais.

Šios kelionės surengtos įgyvendinant Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos finansuojamą projektą „Stiprinti bendruomeninę veiklą savivaldybėse“.

 

Rėmėjai

dnt_puslapyje_pirmas
SRfondas_puslapyje_antras
rėmėjai
TAIP PAT SKAITYKITE
rubrika portale TV3.lt