22
P, Lap
11 Nauji straipsniai

Netekusi sveikatos moteris atrado savo kelią

Halina Bovševič (centre) keksiukais dekoravo milžinišką kiaušinį.

Tolerancijos link
Nustatymai

Vilnietė Halina Bovševič sėk­mingai vadovauja kulinarijos studijai Vilniaus miesto centre. O prieš keletą metų atrodė, kad darbinė karjera baigta. Ji džiaugiasi, kad darbo vietą sau susikūrė pati, o tam paskatino profesinės reabilitacijos programa. 

Teko išeiti iš mėgiamo darbo

Halina – profesionali virėja, turi 33 metų stažą. Dirbo ne viename prestižiniame restorane, yra Lietuvos barbekiu kepėjų asociacijos narė, iškovojusi nemažai laimėjimų, turi pasaulinę barbekiu teisėjos kategoriją. Moteris labai mėgsta gaminti maistą, ji sako neįsivaizduojanti, kokį kitą darbą galėtų dirbti. Deja, prieš keletą metų sušlubavo sveikata. Stovimas darbas, dideli krūviai – visa tai lėmė, kad pasidarė sunku stovėti, vargino nuolatiniai nugaros, kojų skausmai. Moteris suprato, kad toliau šio darbo dirbti negalės. Gydytojai pasakė, kad jei laiku nepadarys klubo sąnario protezavimo operacijos, gali tekti sėsti į neįgaliojo vežimėlį. Maža to, prieš operaciją atliekant tyrimus, atrado onkologinę ligą... Taigi pirmiausia reikėjo išspręsti šią problemą. Laukė 3 sudėtingos operacijos. Halina pasakoja, kad sąnario operaciją teko šiek tiek atidėti dar ir dėl to, kad reikėjo gauti pinigų endoprotezams – tada vieno kaina siekė 12 tūkst. litų (valstybė kompensavo tik mažą dalį). Teko imti paskolą iš banko. Nusipirkti savo, daug patikimesnius nei tie, kuriuos kompensuoja valstybė, endoprotezus patarė operavęs gydytojas – moteris turi antsvorį, todėl didelė tikimybė, kad paprastesni neatlaikys. O po dvejų metų teko operuoti antros kojos sąnarį. Apie visavertį darbą virtuvėje Halina net svajoti negalėjo.

Moteris prisipažįsta, kad buvo ir labai liūdnų minčių – kai išgirsti tokias prognozes, viską apgalvoji, net patį blogiausią scenarijų, pradedi atsisveikinti su pasauliu. Ramybės nedavė mintis – o kas toliau? Juk grįžti į ankstesnį darbą nebegalės. Apėmė bejėgiškumo jausmas – galva pilna idėjų, norų, minčių, tačiau fizinės jėgos labai ribotos.

 

Halina - patiekalų ant kepsninės ekspertė. 

Įkurti savo verslą paskatino profesinės reabilitacijos programa

Halina nuėjo užsiregistruoti į tuometinę darbo biržą, nors nieko nesitikėjo – pati nežinojo, kuo jai čia gali padėti. Sulaukė pasiūlymo pasimokyti – o gal kas nors iš to išeis. Pasirinko verslo vadybą Valakupių reabilitacijos centre pagal profesinės reabilitacijos programą. Mokėsi, viską dėjosi į galvą, bet tada dar neįsivaizdavo, kad galėtų įkurti savo verslą. Tačiau tokia mintis galvoje vis sukosi. O ir reabilitacijos centro darbuotojai drąsino. Vieną dieną moteris sako nusprendusi, kad galėtų atidaryti savo kulinarijos studiją. Jau turėjo tokios patirties. Taigi ėmėsi veiklos. Įsteigė individualią įmonę, pasivadino „BBQ Mom‘s cooking studio“ (Barbekiu mamos kulinarinė studija), Valakupių reabilitacijos centras padėjo parengti verslo planą, nuolat palaikė, patarė. Moteris susirado studiją miesto centre ir rugsėjį pakvietė į ją pirmuosius klientus – visus, norinčius išmokti gaminti skanų, kokybišką maistą. Ji sako norinti parodyti, kad kiekvienas gali pasigaminti sau mėgstamų patiekalų ir visai nebūtina pirkti šaldytų produktų, kurių sudėtis neaiški. Halina dirba dar neseniai, tačiau jau dabar gali pasakyti, kad sprendimas įkurti savo studiją buvo sėkmingas.

Moteris sako sulaukianti nemažai norinčių pasimokyti maisto gaminimo subtilybių. O pamokos gali būti pačios įvairiausios – nuo patarimų, kaip pasiruošti mėsą, pasirinkti prieskonius ir iškepti puikų kepsnį arba kaip pasidaryti gerą naminę dešrą, o gal vyniotinių Velykoms. O kur dar desertai. Pasak Halinos, puikų krembriu­lė pasigaminti nėra sudėtinga, reikia tik žinoti keletą dalykų. Taip pat Halinos studijoje galima išmokti pasidaryti naminių makaronų, raviolių, burgerių, picų ir pan. Moteris siūlo įvairių virtuvių – braziliškos, meksikietiškos, Vietnamo, Izraelio, Gruzijos, Prancūzijos, Tailando – patiekalų gamybos pamokėles. O kokių patiekalų galima pagaminti ant kepsninės! Ne tik mėsą, kaip visi įsivaizduoja, bet ir daržovių, desertų. Labai puikus ant kepsninės keptas sūris. Moteris sako galinti prisitaikyti prie visų poreikių: ji pati turi sveikatos problemų, todėl skatina ir kitus valgyti sveiką, šviežią, kokybišką maistą. Į kulinarijos studiją ateina alergiškų, glitimo netoleruojančių žmonių – visais atvejais yra išeičių. Galima naudoti glitimo neturinčius miltus, cukrus pakeičiamas kitais produktais. Į studiją ateinantiems vegetarams ir veganams irgi yra ką pasiūlyti.

Kviečiami ir vaikai – čia jie gali švęsti gimtadienius ar smagiai praleisti laiką su klasės draugais: daryti sveikuoliškas salotas, pasigaminti naminių makaronų, įdomesnių burgerių, picų (ne tik tradicinių, bet ir brokolių pagrindu), įvairių desertų. Galima pasimokyti įvairiausių dekoravimo būdų. Į tokią pamoką prieš Kalėdas Halina buvo pakvietusi „Sos vaikų kaimo“ gyventojus. Su jais kartu gamino kalėdinius namukus. Halina planuoja kada nors pabandyti su vaikais pažiūrėti kokį nors kulinarinį filmą, pvz., „La troškinys“ ir pagaminti tą patį patiekalą kaip filme.


Mielai padeda kitiems

H. Bovševič savo studijoje mielai priima ir specialiųjų poreikių turinčius vaikus: įvairių specialiųjų mokyklų, dienos centrų lankytojus. Ji džiaugiasi, kad ateina autizmo spektro sutrikimą ar Dauno sindromą turintys vaikai. Kiek džiaugsmo tai jiems suteikia maisto gaminimas! „Gaminti skaniai ir sveikai gali visi – viskas yra įmanoma, tik reikia šiek tiek žinių“, – įsitikinusi Halina. Ji pasiryžusi pamokyti šiuos vaikus išsivirti kad ir paprasčiausią sriubą, pasiruošti salotų ar išsikepti keksiuką... mikrobangų krosnelėje. Kulinarijos studijos vadovė jau ne kartą lankėsi vaikų onkologijos skyriuje. Prieš Kalėdas su čia gulinčiais vaikais puošė kalėdinius sausainius, per Užgavėnes kepė blynus, sklindžius, darė kaukes iš blynų. Netrukus vėl ten važiuos – gamins velykinius sausainius. Halina sako, kad tokia veikla jai labai maloni, ypač būna smagu, kai matai, kad vaikai sveiksta. Viena mergaitė prieš Kalėdas buvo neseniai po kaulų čiulpų operacijos, silpnutė, o atvykus antrą kartą – daug žvalesnė, sustiprėjusi.

Halina per Užgavėnes buvo nuvykusi ir į Valakupių reabilitacijos centrą, kur lankosi daug žmonių su sunkia negalia. Čia atsivežė kepsninę, kepė įvairius blynus, visus vaišino. „Noriu savo pavyzdžiu parodyti, kad gyvenime viskas įmanoma“, – sako H. Bovševič. Jos teigimu, negalią turintys žmonės dažnai yra silpni ne tik fiziškai, bet ir morališkai. Juk ir jai pačiai buvo labai sunku susitaikyti su užklupusia negalia. Tačiau labai svarbu nenuleisti rankų. „Atsiverkit, ir pasaulis jums atsivers“, – linki kulinarijos studijos vadovė.

 

Į Barbekiu mamos kulinarinę studiją užsuka ir vaikai, ir suaugusieji.

Įgyvendino savo svajonę

Jau praėjo treji metai po paskutinės operacijos, Halina vėl gyvena įdomų gyvenimą, dirba mėgiamą darbą. Tiesa, viena koja iki galo neatsistatė, per ilgai laukta operacijos, dėl to buvo pažeistas raumuo. Tačiau tai, kad moteris verslui vadovauja pati, leidžia jai laisvai planuoti savo laiką. Kai pavargsta, gali atsisėsti, prigulti, o ir darbo valandos nėra tokios ilgos.

Tiesa, nėra lengva susitvarkyti su visais formaliais dalykais. „Jei iš pat pradžių būčiau žinojusi, kad kursiu savo verslą, iš mokslų būčiau pasiėmusi daug daugiau“, – prisipažįsta Halina. Ji pasakoja, kad profesinės reabilitacijos metu buvo galimybė susipažinti ir su buhalterijos pradžiamoksliu, ir su darbo kodeksu, mokesčiais, kitais teisiniais ypatumais. Be to, buvo nemažai laiko skirta kompiuterinėms programoms įsisavinti. Halina džiaugiasi, kad užmezgė ryšius su kolegomis – viena mergina, kuri pagal profesinės reabilitacijos programą mokėsi dizaino, sukūrė jos studijai logotipą.

Moteris sako, kad dalyvavimas profesinės reabilitacijos programoje pakeitė jos gyvenimą. „Įgijau reikiamų žinių, pradėjau kitaip mąstyti. Svarbiausia – patikėjau savimi. Pati nebūčiau ryžusis kurti verslo, – dalijasi patirtimi H. Bovševič. – Galvoju – 50 metų, kiek čia to gyvenimo, reikia daryti tai, kas tau teikia džiaugsmą, o taip pat ir kitiems.“

Aurelija BABINSKIENĖ

 

dnt_puslapyje_pirmas
SRfondas_puslapyje_antras
rėmėjai
TAIP PAT SKAITYKITE
rubrika portale TV3.lt